Kirjailija-puutarhuri Mari Mörö

Olen vuonna 1963 syntynyt kirjailija, kustannusalan monitoimija ja kukkasuutari. Asun, askartelen ja hoidan puutarhaa Mörönperällä Mikkelissä. Osan vuodesta asun Vancouverinsaarella Kanadassa. Myös siellä aikani kuluu kirjojen ja puutarhan parissa - mihinkäs niistä pääsisi.

Tuotantoni on laajaa ja monipuolista, väittävät lukijat ja kriitikot. Tehtyjen kirjojen kasaan mahtuu lukuisia aikuisten romaaneja, joista kai parhaiten tunnetaan Kiltin yön lahjat (1998). Olen kirjoittanut myös nuortenromaaneja sekä lastenkirjoja. Lisäksi olen naputellut puutarhapakinoita ja muita kasviaiheisia juttuja eri lehtiin ja tehnyt puutarhaohjelmia radioon. Puutarha-aiheisista teksteistäni on koottu useita garden writing -kirjoja. Neljäs, runsaasti kuvitettu puutarhakirjani Kukkasuutarin sielu ilmestyi keväällä 2015. Tuorein kirja on keväältä 2018. Tutustu tuotantooni.

Luovaa kirjoittamista olen opettanut vuodesta 1987 lähtien. Vahvuuteni opettajana on oppilaan oman äänen ja tyylin huomioiminen sekä laaja tyylilajien tuntemus. Vuodesta 2011 lähtien olen ohjannut kirjoittajia omalla verkkokurssillani. Verkko vapauttaa esimerkiksi hometaloista ja toimii kaikkialla. Kurssilaisten joukossa on ollut paljon ulkosuomalaisia. Oppilas saa räätälöidyn opetuspaketin ja opettajan aikaa - ei pelkkää yleistä höpinää ja kainaloiden raapimista. 

 

Vuonna 1998 aloin askarrella taloni ympärille puutarhaa. Nimesin paikan Mörönperäksi. Viattomana harrastuksena alkanut projekti imaisi pahaa-aavistamattoman turaajan monenmoisen mylläämisen syövereihin. Sittemmin tontille on uponnut kourakaupalla siemeniä ja tuhansia työtunteja. Vastineeksi olen saanut hillittömästi iloa onnistumisen kokemuksia sekä tavannut innokkaita kasviharrastajia.  Antaa elämyksiä, kenties siivun kauneutta ja hupia - sisällöstä sekin käy. Lue lisää puutarhasta Mörönperä-sivulta ja puutarhablogistani www.vapaastiversoo.fi.

Juurevat harrastukset maadoittavat harhailevan mielen, eikä sitä aina jaksa melskata sanojen parissa. Aloitin päivittäisen kirjoittamisen 6-vuotiaana, mutta askartelin myös peikkoja, vaikka onnistuin ompelemaan itseni kiinni Meilahden sairaalan askartelutädin helmaan. 

 

ajankohtaista kirjailija kurssitusta puutarha  

Jo kertaalleen luodun matkimista tai sen syvimmän olemuksen kohtaamista — aivan kuten haluatte — kutsutaan inspiraatioksi. 
Idea vain muuttaa hahmoaan, oikoo itseään toisessa muodossa.
(Mari Mörö: Melkein kaikki itää)

 

© Mari Mörö & Hanna-Sisko Onnela Kaikki sivuston kuvat © Mari Mörö.
Ethän käytä sivuston kuvia ilman lupaa.